سوکت

سوکت شبکه قطعه‌ای کوچک اما بسیار مهم است که با اتصال به انتهای کابل‌های شبکه، امکان برقراری ارتباط بین دستگاه‌ها و تجهیزات مختلف را فراهم می‌کند. این قطعه‌ی الکترونیکی با عنوان کانکتور هم شناخته می‌شود و یکی از انواع جک‌های ثبت‌شده یا استاندارد (Registered Jack) به شمار می‌آید. شاید توجه نداشته باشید، اما احتمالا هر روز با انواع سوکت‌های RJ سروکار دارید. مثلا سوکت RJ-45 که همان سوکت شبکه است و برای اتصال مودم به کامپیوتر یا لپ‌تاپ از آن استفاده می‌کنید، یا RJ-11 که در بحث تلفن و مخابرات کاربرد دارد، از انواع سوکت‌های استاندارد هستند. اما دنیای سوکت‌ها بسیار بزرگ‌تر از این یک پاراگراف است و برای شناخت بهتر سوکت شبکه، باید با ما همراه شوید!

بررسی سوکت

تجهیزات مختلف شبکه برای ایجاد ارتباط با یکدیگر، نیازمند استفاده از واسطه‌ای به نام کابل شبکه هستند که خود این کابل در انجام بسیاری از وظایفش از سوکت کمک می‌گیرد. استانداردهای اصلی سوکت شبکه، RJ45 ، RJ48 و RJ61 هستند که مورد اول محبوب‌ترین نوع این محصول محسوب می‌شود. اکثر مودم‌های پرفروش بازار با سوکت RJ45 که 8 پین دارد سازگار هستند. در بین سوکت‌های تلفن هم استانداردهای RJ11 ، RJ14 و RJ25 طرفدارهای بیشتری دارند که البته نوع RJ11 بیش از سایر سوکت ها مورد توجه قرار دارد.

بسیاری از شرکت‌های ایرانی به تولید سوکت شبکه مشغول‌اند. تولید سوکت RJ45 و RJ11 اولویت اصلی اکثر شرکت‌های تولید تجهیزات شبکه به‌شمار می‌آید.

انواع سوکت شبکه

از آنجایی‌ که سوکت همواره از یک سو به کابل شبکه متصل می‌شود، خرید سوکت مناسب که با کابل سازگاری داشته باشد، اهمیت زیادی پیدا می‌کند. به همین دلیل، شناخت نمونه‌های مختلف این محصول برای کاربران شبکه ضرورت بسیار دارد. در یک دسته‌بندی کلی، انواع سوکت را می‌توان در سه گروه کواکسیال ، زوج به هم تابیده و فیبر نوری طبقه‌بندی کرد.

سوکت کواکسیال ( Coaxial )

احتمالا این دسته از سوکت‌ها را هنگام اتصال دستگاه‌های صوتی و تصویری به یکدیگر مشاهده کرده‌اید. اگر هم کارتان با استودیوهای ضبط صدا ارتباط داشته باشد که احتمالا شناخت خوبی از انواع این سوکت‌ها و کابل‌های مرتبط با آن‌ها دارید. مثلا یکی از انواع مشهور سوکت کواکسیال، نوع BNC است که کاربرد عمومی دارد و می‌توان آن را به کابل‌های کواکسیال RG-59 ، RG-6 و RG-58 متصل کرد.

سوکت فیبر نوری ( Fiber Optic Cable )

فناوری فیبر نوری با وجود ارائه‌ی سرعت بالاتر و پهنای باند بیشتر، کمتر مورد استقبال کاربران قرار می‌گیرد. البته اکثر کاربران دلیلی موجه برای انتخاب نکردن فیبر نوری دارند و آن الزام سازگاری تمام تجهیزات با این تکنولوژی است که هزینه‌های زیادی در پی دارد. طبعا تنها کاربرهای تجاری که نوع کسب‌وکارشان ایجاب می‌کند بیشترین پهنای باند و بالاترین سرعت ممکن را در اختیار داشته باشند، به استفاده از تجهیزات فیبر نوری تمایل دارند و بدون توجه به قیمت سوکت و دیگر قطعات، این تکنولوژی را انتخاب می‌کنند.

سوکت LC یکی از محبوب‌ترین انواع سوکت فیبر نوری در ایران است که نصب نسبتا آسانی دارد. نوع SC هم یکی دیگر از انواع پرفروش سوکت‌های فیبر نوری است که با قیمتی مناسب به بازار عرضه می‌شود. در کنار این دو مدل، نمونه‌های دیگری چون FC ، ST و MTP هم بین کاربران محبوبیت دارند.

سوکت کابل زوج سیم به هم تابیده ( Twisted Pair )

قیمت سوکت شبکه مناسب زوج سیم پایین‌تر از انواع سوکت فیبر نوری است و به‌طور کلی شبکه‌هایی که با این تکنولوژی سازگارند هزینه‌ی کمتری روی دست کاربر می‌گذارند. احتمال اینکه در منزل یا محل کار خود با کابل های الکترونیکی یا زوج سیم به هم تابیده کار کرده باشید، بسیار زیاد است؛ بنابراین ممکن است سوکت شبکه (از نوع RJ-45) را از نزدیک دیده باشید. درست مانند کابل شبکه، سوکت را می‌توان براساس داشتن یا نداشتن لایه‌های حفاظتی و همچنین بحث نرخ انتقال داده و پهنای باند به گروه‌های مختلف تقسیم کرد که در ادامه به آن‌ها اشاره می‌کنیم.

سوکت از نظر لایه های حفاظتی ( Shield )

همان‌طور که انواع کابل شبکه به‌صورت شیلددار تولید می‌شوند تا میزان نویز و تداخل الکترومغناطیسی را کاهش دهند، نمونه‌های مختلفی از سوکت های شبکه هم موجود هستند که به همین منظور به شیلد مجهز می‌شوند. بنابراین انواع سوکت شبکه را می‌توان به دو گروه شیلددار ( SFTP ) و بدون شیلد ( UTP ) تقسیم کرد. کارخانه ایران پچ کورد، سوکت‌های بدون شیلد را از پلاستیک تولید می‌کند، اما در ساخت نوع شیلددار‌، روکشی فلزی هم مشاهده می‌شود. نکته‌ای که باید به آن توجه داشته باشید، سازگاری سوکت با کابل شبکه است. اگر کابل شبکه شما از نوع بدون شیلد است، سوکت شیلددار به کاهش نویز کمکی نمی‌کند و تنها هزینه‌های شما را بالا می‌برد. از طرف دیگر، اگر از کابل شیلددار استفاده می‌کنید، انتخاب سوکت بدون شیلد هزینه‌هایی را که بابت کاهش تداخل پرداخت کرده‌اید، به هدر می‌دهد. بنابراین هنگام خرید سوکت شبکه حتما به هماهنگی این قطعه با کابل شبکه توجه داشته باشید.

سوکت از نظر پهنای باند و نرخ انتقال داده ( Category )

یکی دیگر از تقسیم‌بندی‌های مشترک کابل و سوکت، دسته‌بندی براساس Category یا Cat است. مانند کابل شبکه، هرچه این قطعه جدیدتر و اصطلاحا از Cat بالاتری باشد، کیفیت بالاتری هم دارد. اما نکته‌ی مهمی که لازم است یادآوری شود، مسئله‌ی هماهنگی بین این تجهیزات است. بنابراین اگر قصد خرید کابل و سوکت شبکه را دارید، حتما به یکسان بودن Cat آن‌ها توجه داشته باشید تا حداکثر بهره را از شبکه ببرید. البته راه آسان‌تر اتصال تجهیزات شبکه به یکدیگر، استفاده از پچ کورد است که سرعت راه‌اندازی و کیفیت شبکه‌ی شما را بالا می‌برد. ما در کارخانه ایران پچ کورد، انواع سوکت Cat6، Cat6a و Cat7 را با بهترین مواد اولیه تولید می‌کنیم.

ایران پچ کورد تولیدکننده بزرگ سوکت شبکه

کیفیت شبکه به عملکرد درست بسیاری از تجهیزات و قطعات بستگی دارد که سوکت شبکه یکی از آن‌هاست. انتخاب سوکت نامناسب می‌تواند راندمان شبکه شما را پایین بیاورد و هزینه‌های سنگین راه‌اندازی شبکه را بی‌اثر کند؛ بنابراین انتخاب این محصول با کیفیت بالا اهمیت زیادی دارد. ایران پچ کورد به‌عنوان یکی از شرکت‌های خوش‌نام حوزه‌ی شبکه، مدت‌هاست به تولید سوکت شبکه و دیگر تجهیزات مانند کابل شبکه و پچ کورد می‌پردازد. سوکت های ایران پچ کورد در کنار کیفیت بالا، قیمت مناسبی هم دارند که آن‌ها را به گزینه‌ای ایده‌آل برای اکثر کاربرهای خانگی و تجاری تبدیل می‌کند. کارخانه ما، سوکت‌ها را به صورت سفارشی، شفاف و با رنگ درخواستی مشتری تولید می‌کند. عرضه این سوکت‌ها می‌تواند به صورت فله‌ای باشد تا مشتری به دلخواه خود بسته‌بندی نماید. همچنین بسته‌بندی سوکت مطابق با سفارش مشتری امکان پذیر است. برای برند سازی این محصولات هم امکان حک 5 حرف از برند مورد نظر، بر روی دسته سوکت‌ها امکان پذیر است.