
تست فلوک چیست ؟ آشنایی با انواع تست فلوک
معمولا بعد از کابل کشی یا زمان وجود مشکل در اتصالات برای اطمینان پیدا کردن از درست بودن کابل کشی یا عیب یابی، از دستگاههای تست کابل شبکه استفاده میکنن. بهترین دستگاه تست کابل شبکه در جهان دستگاه تست فلوک هست. در این مقاله به بررسی سوال تست فلوک چیست ؟ میپردازیم و هر چیزی رو که نیازه تا راجع به اون بدونید به شما آموزش میدیم.
تست فلوک کابل شبکه چیست ؟
شرکت فلوک زیرمجموعهای از کمپانی بزرگ Danaher هست که در زمینهی ساخت تجهیزات آنالیز و اندازهگیری فعالیت میکنه. تست فلوک به تست کابل شبکه با دستگاههای تستر برند فلوک هم معروفه. این تست اطلاعات کاملی از کیفیت کابل کشی شبکه، متراژ کابل، محل قطعی کابل، سرعت شبکه، بررسی کیفیت و اتصالات تجهیزاتی مثل پچ پنل و … ارائه میده.
نحوه عملکرد دستگاه تست فلوک
دستگاههای مختلف تست کابل شبکه فلوک در انواع معمولی و دیجیتال تولید میشن. دستگاههای دیجیتال اطلاعات بیشتر و دقیقتری در اختیار ما میذارن و نتیجهی تحلیل رو در فایلهای PDF و XML ارائه میدن. نحوهی عملکرد این دستگاهها به این صورته که دو سر کابل به شیوههای مختلف به دو بخش دستگاه وصل میشه و تست گرفته میشه. قبل از شروع تست هم باید کتگوری کابل (…Cat5e, Cat6) و شیلددار بودن یا نبودن اون مشخص بشه. DTX-1800 و DSX-8000 از پرکاربردترین دستگاههای این تست هستن.
انواع تست فلوک
انواع تست فلوک از کابل شبکه، شامل دو نوع تست، یکی تست چنل و دیگری تست پرمننت میشه. تفاوت این دو در نحوهی اتصال به دستگاه تست هست.
تست فلوک چنل

در تست چنل اول دو سر کابل رو به کیستون متصل میکنیم. بعد از کیستون زدن، به کمک پچ کورد، دو سر کابل رو به دستگاه وصل میکنیم. در نهایت هم تست رو شروع میکنیم.
تست فلوک پرمننت

در تست پرمننت هم مثل تست چنل اول دو سر کابل رو کیستون میزنیم. این بار ولی بهجای پچ کورد از طریق ماژولهای پرمننت که برای خود دستگاه هست، دو سر کابل رو به تستر وصل میکنیم.
تفاوت تست چنل و پرمننت
دستگاهی که تست پرمننت رو پاس کرده باشه، تست چنل رو هم پاس میکنه. ولی عکس این همیشه برقرار نیست. یعنی ممکنه دستگاهی تست چنل رو پاس ولی تست پرمننت رو پاس نکنه.
پارامترهای فیزیکی

در تست فلوک برخی پارامترهای فیزیکی اندازهگیری میشن. برای فهمیدن نتیجه باید باید این پارامترها رو بشناسید.
- Wire Map: از مهمترین پارامترهاست و برای عیبیابی فیزیکی کابل کشی استفاده میشه. در این بخش نقشهی سیمکشی بهصورت تصویری نمایش داده میشه. در صورت قطع بودن کابل یا مشکلی در اتصال میتونیم اون رو در تصویر ببینم.
- Propagation Delay: معنی این پارمتر تاخیر در انتشار هست. مدت زمانی رو نشون میده که یک سیگنال نیاز داره تا از یک سر کابل به انتها برسه. این مدت زمان بر حسب نانوثانیه اندازهگیری میشه.
- NVP: این پارامتر سرعت انتشار سیگنال در کابل رو نسبت به سرعت انتشار نور محاسبه میکنه. اگر NVP یک کابل 0.7 باشه یعنی سرعت انتقال سیگنال این کابل 0.7 درصد سرعت نوره و اون رو به دو صورتc 0.7 یا 0.7% نمایش میدن. در کابلهای استاندارد، NVP بین c0.6 وc 0.9 هست.
- Delay Skew: این مقدار، نمایشگر اختلاف بین سریعترین زوج سیم و کندترین زوج برای انتشار سیگناله. برای شرکتهایی که میخوان استاندارد گیگابایت اترنت رو اجرا کنن و از هر 4 زوج سیم برای ارسال دیتا استفاده کنن، این پارامتر خیلی مهمه. در یک کابل 100 متری مقدار Delay Skew نباید از 50 نانوثانیه بیشتر باشه.
- Dc Loop Resistance: این پارامتر مقدار مقاومت کابل رو نشون میده و با طول و مقدار خلوص مس کابل رابطهی عکس داره. هدف این تست، چک کردن این موضوع هست که در طول کابل بر اثر اشتباه، مقاومت بیش از حد ایجاد نشده باشه.
- Next: مقدار نشتی یک زوج سیم به زوج کناریش رو نشون میده که بزرگترین عامل ایجاد نویز در کابل به حساب میاد. از اونجایی که فرمول محاسبهی Next عددی منفیه و اکثرا مقدار قدر مطلق یا مثبت اون در نظر گرفته میشه، هر چی این عدد بزرگتر باشه کیفیت کابل بهتره.
- Insertion Loos: مقدار کاهش سیگنال در مسیر گیرنده رو نشون میده. قاعدتا هر چی این عدد کمتر باشه بهتره.
حرف آخر
همونطور که مطالعه کردید، استفاده از دستگاه تستر کابل شبکه فلوک بهترین راه برای عیب یابی یا اطمینان از صحت کابل کشی شبکه هست. برای گرفتن و تحلیل تست نیازه که انواع تست فلوک و پارامترهاش رو هم بشناسید. در این مقاله تلاش کردیم این موضوعات رو به شما آموزش بدیم. امیدواریم براتون مفید بوده باشه. اگر سوالی داشتید با ما در میون بذارید.
سوالات متداول:
تست کابل شبکه با دستگاههای خاص برای دریافت اطلاعاتی کامل از کابل کشی و تجهیزات پسیو شبکه در اون.
DTX-1800 و DSX-8000
تست فلوک چنل – تست فلوک پرمننت