
مقایسه انواع کابل شبکه و کاربرد آنها
همونطور که مشخصه، موضوع این مقاله دربارهی انواع کابل شبکه است؛ اما برای توضیح این موضوع اول باید بدونیم کابل چیه و چه کاربردی داره. کابل شبکه یکی از تجهیزات شبکه است که از اون برای برقراری اتصال و انتقال اطلاعات از یک دستگاه به دستگاهی دیگه، استفاده میشه. در ادامهی مطلب، شما با انواع کابل شبکه و ویژگیهای اونها آشنا میشین و بعد برای مقایسه انواع کابل شبکه، ما تفاوتهاشون رو بیان میکنیم. در انتها کاربرد انواع کابل Lan رو بررسی میکنیم.
انواع کابل شبکه
کابل شبکه ویژگیهای زیادی داره که میتونیم بر اساس اونها، کابلها رو به انواع مختلفی تقسیم کنیم. نکته مهمی که وجود داره اینه که پچ کورد و کابل شبکه از لحاظ استانداردها کاملا شبیه به همدیگه هستند. از مهمترین این ویژگیها که باعث تفاوت انواع کابل شبکه با همدیگه میشه، میتونیم به استاندارد طبقهبندی سرعت اشاره کنیم. در ادامه به معرفی انواع کابل از نظر این طبقهبندی میپردازیم.

کابل Cat5 چیست ؟
یکی از قدیمیترین طبقهبندیهای کابل، کابل شبکه Cat5 هست که سرعت انتقال اطلاعات در اون 100 مگابیت بر ثانیه و حداکثر پهنای باندش 100 مگاهرتزه. فرق کابل Cat5 و Cat5e اینه که در کابل Cat5e اطلاعات با سرعتی 10 برابر کابل Cat5 منتقل میشن.
کابل Cat5e چیست ؟
بعد از کابل Cat5 نوبت به سری کابل شبکه Cat5e میرسه که نسبت به نسل Cat5ها پیشرفتهتره؛ به این دلیل که سرعت انتقال اطلاعات نسبت به نسل قبل 10 برابر بیشتره. یعنی اطلاعات رو با سرعت 1000 مگابیت بر ثانیه و پهنای باند 100 مگاهرتز منتقل میکنه. تنها تفاوت کابل شبکه Cat6 و Cat5e در حداکثر پهنای باند اونهاست که در ادامه دربارهی اون توضیح میدیم.
کابل Cat6 چیست ؟
با پیشرفت علم، نسل جدیدی از کابلها یعنی انواع کابل شبکه Cat6 تولید شد که اطلاعات رو با همون سرعت 1000 مگابیت بر ثانیه منتقل میکنه اما پهنای باند اون از 100 مگاهرتز به 250 مگاهرتز رسیده. با این حال کابل شبکه Cat6 باز هم جای پیشرفت داشته.
کابل شبکه Cat5 و Cat5e در حداکثر سرعت انتقال اطلاعات و کابل شبکه Cat6 و Cat5e در حداکثر پهنای باند با یکدیگر تفاوت دارن؛ بهطور خلاصه تفاوت کابل Cat5 و Cat6 با کابل Cat5e تنها در یکی از المانهای استاندارد طبقهبندیه.

کابل Cat6a چیست ؟
بعد از کابلهای Cat6 نوبت به کابل شبکه Cat6a میرسه. این سری از انواع کابل شبکه، اطلاعات رو با سرعت 10000 مگابیت بر ثانیه و پهنای باند 500 مگاهرتز منتقل میکنن. این کابلها نسبت به نسل قبلی خودشون هم از نظر سرعت انتقال و هم از نظر پهنای باند پیشرفتهتر هستن.
کابل Cat7 چیست ؟
کابل شبکه Cat7 از پیشرفتهترین انواع کابل شبکه به حساب میاد. حداکثر سرعت انتقال این نوع کابل 10000 مگابیت بر ثانیه و پهنای باند اون 600 مگاهرتزه.
تفاوت انواع کابل شبکه براساس سرعت
همون طور که دیدیم مهمترین عاملی که کابلها رو از هم متمایز میکنه، سرعت انتقال اطلاعات و پهنای باند در اونهاست. علاوه بر موارد گفته شده یکسری المانهای دیگه هم باعث تفاوت بین کابلها میشن. از جمله میتونیم به روکش کابلها، جنس مغزی کابلها، مقاومت در برابر نویزپذیری، رنگ و متراژ کابلها اشاره کنیم.
برای مثال، کابلها رو میتونیم از نظر ویژگی نویز پذیری به انواع بدون شیلد و فویل (UTP) یا دارای شیلد و فویل، تقسیم کنیم. در تصویر پایین شما میتونین انواع کابل رو بر اساس این ویژگی مشاهده کنین.

یکی دیگه از ویژگیهای مهم کابلها که باعث تفاوت انواع کابل شبکه میشه، جنس روکش اونهاست. روکش PVC از جمله ارزانترین روکشهاست و انعطافپذیری بالایی داره اما در هنگام آتش سوزی، دود و گاز سمی زیادی تولید میکنه که حاوی هالوژنه.
اما در ساخت روکش LSZH از هیچ هالوژنی استفاده نشده؛ اسم این روکش هم بهمعنای بیدود و بدون هالوژنه. نوعی دیگه از روکش، روکش PE یا پلی استره که برای استفاده در محیطهای بیرون مناسبه. این روکش قابلیت ضد آب، باد و گردوغبار داره. هنگام خرید کابل شبکه به همهی ویژگیهای اون دقت کنید.
کاربرد انواع کابل لن
انواع کابل شبکههای کامپیوتری (کابل LAN)، با یکدیگر تفاوتهایی دارن. از جملهی این تفاوتها میتونیم به محل استفاده از اونها اشاره کنیم. برای مثال برای استفاده از کابلها در فضای بیرون بهتره که از کابلهایی با روکش PE استفاده کنیم. یکی دیگه از کاربرد انواع کابل شبکه، استفاده از اونها برای اتصال شبکههای اترنت محلیه. از انواع کابل شبکه برای اتصال انواع سوییچ، مودم، روتر و …به یکدیگر یا به سرور اصلی استفاده میکنیم.

حرف آخر
برای خرید کابل شبکه بهتره که در مورد اون اطلاعاتی داشته باشید و از محل و کاربرد کابل بر اساس نیازتون هم آگاهی کافی داشته باشید. در هنگام خرید کابل شبکه به متراژ و مغزی کابل و سایر ویژگیهای گفته شده توجه کنید.
سوالات متداول
کابل شبکه دارای دستهبندیهای گوناگونیه. مهمترین ویژگی برای دستهبندی کابلها، استاندارد طبقه بندی کابلها، از Cat1 تا Cat8 هست. که از Cat5 تا Cat7 بیشترین کاربرد رو در شبکه دارن.
Cat مخفف کلمهی کتگوری، به معنای طبقهبندی هست. کابلها از نظر حداکثر سرعت انتقال اطلاعات و پهنای باندشون به Categoryهای مختلفی تقسیم میشن. که در جدول داخل مقاله اختلاف این Catها رو میتونین مشاهده کنین.
نوع روکش، جنس مغزی کابل، داشتن یا نداشتن عایق نویز، رنگ روکش کابل، متراژ، نوع بستهبندی و تضمین گذراندن تست فلوک پرمننت یا چنل، از دیگر ویژگیهایی هستن که در کابلها تفاوت ایجاد میکنن.