
راهنمای خرید کابل شبکه
برای ساخت شبکه کامپیوتری کابلهای مختلف با ویژگیهای متفاوت استفاده میشن. این کابلها هستن که انتقال اطلاعات رو برای ما ممکن میکنن. خط تولید کابل شبکه با توجه به تمامی استانداردهای یک شبکه راه اندازی میشه، هنگام خرید کابل لن باید توجه داشته باشید که بالاترین کیفیت و بازدهی رو به شما ارائه کنه. در این مقاله میخواهیم راهنمای خرید کابل شبکه رو به صورت کامل بهتون توضیح بدیم، در ادامه با ما همراه باشید.
مشخصات انواع کابل شبکه
انواع کابل شبکه از نظر مشخصات کلی به دو دسته مسی و فیبرنوری تقسیم میشن. هر کدوم از این کابلها مزایا و معایب خاص خودشون رو دارن. در این قسمت خصوصیات هر کابل رو به طور کامل بهتون توضیح میدیم.
کابل زوج سیم به هم تابیده (Twisted Pair)
همونطور که از اسمش پیداست، سیمهای موجود در این کابل به صورت زوج به هم تابیده شدن. تمامی این سیمهای حامل، جریانی به نام EMI به وجود میارن. این فرآیند که مختصرشده عبارت Electro Magnetic Interference است، زمانی که چندین کابل در کنارهم قرار داشته باشن، با ایجاد یک میدان مغناطیسی، سیگنال عبوری از سیمها رو تخریب میکنه. با تابیدن سیمها به صورت زوج به دور همدیگه، این فرآیند خنثی و انتقال سیگنال با موفقیت انجام میشه.
در راهنمای خرید کابل شبکه، در صورت استفاده از این نوع کابل در مسافتهای کم، هزینه کمتری برای کاربر دربرداره. انعطافپذیری بالاتری داره و همچنین مقاومتش از فیبرنوری بیشتره؛ اما در این کابلها میزان احتمال احتراق خیلی بیشتره، چون جریان الکتریکی ازشون عبور میکنه. درصورتی که از کابلهای مسی در مسافتهای طولانی استفاده بشه، هزینه بالاتری برای کاربر داره.
این کابلها بر اساس فاکتورهای مختلفی تقسیمبندی میشن. یکی از این فاکتورها نوع استاندارد یا Category است. از این فاکتور برای بیان مقدار سرعت انتقال و پهنای باند در انتقال اطلاعات استفاده میشه. بر این اساس کابلها بهصورت کابل شبکه Cat5e، Cat6، Cat6a و Cat7 تقسیم میشن.

کابل فیبر نوری
دسته دیگهای از کابلها که در راهنمای خرید کابل لن باید بهش پرداخته بشه و امروزه خیلی استفاده میشن و کاربرد زیادی هم دارن، کابلهای فیبرنوری هستن. استفاده از این نوع کابل مزیت و معایب خودش رو داره. فیبرهای نوری بسیار باریکتر از کابلهای مسی هستن، درحقیقت نسبت به کابلهای مسی، از قطر کمتری برخوردارن. استفاده از اونها در فاصلههای طولانی، هزینههای بسیار کمتری نسبت به کابلهای مسی برای کاربران داره. در این نوع کابلها دیگه خبری از جریان الکتریسیته نیست، بنابراین نه تنها احتمال آتش سوزی به شدت کاهش پیدا میکنه، بلکه سرعت انتقال دیتا هم به مراتب بیشتر میشه. همچنین میزان افت سیگنال در این نوع کابلها خیلی کمتره. البته باید این نکته رو هم درنظر داشت که استفاده و نصب فیبرنوری معایب خودش رو داره.

برای نصب و راهاندازی اون حتما باید از افراد متخصص کمک بگیرین، چون فیبرهای داخل این کابلها بسیار ظریف و شکننده هستن و درصورتی که بیش از حد خم بشن، آسیب دیده و دیگه کار نمیکنن.
کابل کواکسیال
این کابل که در ساختار اون از مس استفادهشده، شامل Thin net و Thick net هست که از اون بیشتر برای ارتباط بین دستگاههای صنعتی استفاده میشه. در ساختار کابل کواکسیال دیگه اثری از هشت رشته سیم نازک و بهم بافته شده وجود نداره و تنها یک هادی ضخیم وظیفه انتقال دیتا رو به عهده داره.

انواع مغزی کابل شبکه
کابلها بر اساس مادهای که در ساختارشون استفاده شده متفاوتن. با تغییر مواد سازنده کابلها میشه بگیم که میزان مقاومت و انتقال سیگنال اونها تغییر میکنه. یکی از مشخصات کابل شبکه که اهمیت زیادی هم در راهنمای خرید کابل شبکه داره، نوع مغزی است. انواع مغزی کابل شبکه استانداردهای متفاوتی داره که این نوع استانداردها در پچ کورد هم وجود داره و به علت شباهت بسیار زیادی که از لحاظ ویژگیها با همدیگه دارن، گاهی تفاوتهای اونها دیده نمیشه.
کابل با مغزی CCA
کابلهایی که در ساخت اونها از Copper Clad Aluminum استفاده شده، یک مغزی آلومینیومی با روکشی از مس دارن. این نوع کابلها هزینه ساخت نسبتا پایینی دارن، همچنین مقاومت فیزیکی نسبتا مطلوب و رسانایی معمولی دارن.
کابل با مغزی CCS
کابلهایی هستن که در مغزی اونها استیل و دور تا دور اونها رو روکشی از جنس مس پوشونده. این کابلها مقاومت بالاتری نسبت به CCA دارن، اما به علت داشتن مغزی استیلی، میزان رسانایی اونها از CCA پایینتره.
کابل با مغزی CCC یا CCU
در کابلهای Copper Clad Copper علاوهبر روکش، در داخلشون هم مس به کاررفته، درنتیجه این کابلها رسانایی بسیار بالاتری نسبت به دو مدل دیگه دارن. البته باید به این نکته دقت کنید، با استفاده از مس در تمامی کابل، هزینه ساخت اون هم به مراتب بیشتر میشه.

انواع روکش کابل LAN
در انتخاب کابل شبکه باید به نوع روکش اون هم توجه کنید. این محصولات با سه نوع روکش PVC، LSZH و PE تولید و عرضه میشه.
روکش PVC
این روکش به دلیل استفاده از پلاستیک در ساخت اون، بسیار سبکه و رسانایی بالایی داره. از معایب اون میتونیم به واکنش سریعش با گرما و در نهایت آتش سوزی اشاره کنیم. همچنین در صورت بروز هرگونه آتش سوزی، گازهای به شدت سمی آزاد میکنن.
روکش LSZH
این نوع روکش به دلیل نداشتن هیدروژن در ساختارش، هنگام آتش سوزی دود و گازهای سمی از خودشون تولید نمیکنن. همچنین در برابر آتش سوزی و گرما بسیار مقاومه.
روکش PE
روکش PE، از پلاستیکهای بسیار محکم و فشرده ساختهشده، به همین علت مقاومت بسیار بالایی داره. در راهنمای خرید کابل شبکه لازمه بدونید که از کابل PE، بیشتر برای کابلهای Outdoor استفاده میشه، چون در برابر باد، باران و آفتاب بسیار مقاومه.
انواع کابل از نظر مقاومت در برابر نویز پذیری
در ساختار کابلهای شبکه از یکسری روکشها برای مقاومت در برابر ورود نویز و اختلالات استفاده میشه. این پوششها به دو صورت شیلد (تارهایی به هم پافته شده) و فویل (ورقهای آلومینیومی) هستند. محل قرارگیری اونها به دور هر زوج تابیده و یا به دور کل زوجهاست. با توجه به نوع این روکش (Shield یا Foil) و محل اونها کابلها رو بهصورتهای زیر تقسیمبندی میکنند.
کابل شبکه UTP
اسم این کابل از مخفف عبارتUnshielded Twisted Pair گرفته شده. این واژه به این معنا که در دور تا دور این کابل، هیچ شیلد یا فویل محافظتی به کار نرفته. در بین این محصولات میتونیم انواع کابل شبکه بلدن رو که به صورت UTP هستن معرفی کنیم.
کابل شبکه STP
کابل STP که مخفف عبارت Shielded Twisted Pair هستش، به کابلهایی گفته میشه که به دور کل زوجها (یا در اصطلاح کل کابل) یک شیلد قرار داره. این کابل در مواردی که فواصل بین دستگاهها زیاد باشه کاربرد داره، همچنین در مکانهایی که پریز برق از کنارشون عبور میکنه، از این کابل استفاده میکنن. کابل STP به دلیل داشتن شیلد، نمیذاره تا نویزهای خارجی، مانع از عبور سیگنالهای داخل کابل بشن.
کابل شبکه FTP
نام این کابل از اختصار عبارت Foiled Twisted Pair گرفته شده. در این نوع کابل، به دور کل زوجها یک لایه فویل پوشیدهشده, به همین علت این کابلها مقاومت بسیار بالایی در برابر نویز و اختلالاتی که ممکنه حین انتقال سیگنال پیش بیاد، دارن.
کابل شبکه SFTP
نمونه بعدی با نام SFTP یا همان Shielded Foiled Twisted Pair شناخته میشه. کل رشتههای زوج به هم تابیدهشده در این نوع کابلها با یک شیلد و یک فویل پوشیده شدن. از شرکتهای تولیدکننده این محصولات میتونیم انواع کابل شبکه نگزنس رو نام ببریم که با استاندارد Cat6 بهصورت Indoor و Outdoor تولید میشن.
از تفاوت کابل شبکه UTP و SFTP اینه که قرارگیری این شیلد و فویل در ساختار کابل باعث شده تا این نوع کابلها از بالاترین مقاومت در برابر اختلالات برخوردار باشن؛ که حتی با وجود قرار گرفتن در کنار قویترین میدانهای مغناطیسی که باعث تخریب سیگنالهای انتقالی میشن، مشکلی برای اونها پیش نیاد.

برای یک خرید مطمئن و بهصرفه موارد دیگهای رو هم باید درنظربگیرید. با من همراه باشید:
انتخاب کابل شبکه مناسب به چه عواملی بستگی دارد؟
برای کابلکشی از دو مسیر روکار و توکار استفاده میشه. کابل کشی توکار از داخل دیوار صورت میگیره و کابلها در داخل ترانکینگهای دفنی و یا لوله خرطومیها منتقل میشه. در نمونههای روکار هم با استفاده از داکت یا ترانکینگهای دیواری مسیر کابل ها رو از رک به یوزر مشخص میکنن. کابل شبکه لگراند، نگزنس و بلدن با داشتن انواع روکش مناسب، این امکان رو برای کاربران فراهم میکنن.
فواصل درون کابل شبکه
هر کابلی بسته به قابلیتهایی که داره، میتونه در فاصلههای مشخص عملکردی خوبی داشته باشه. سوکت شبکه مورد استفاده برای ساخت پچ کورد از نوع RJ-45 هست. برای ساخت یک شبکه در فواصل مختلف و استفاده از راهنمای خرید کابل شبکه، باید دقت کنیم تا از کابلی استفاده کنیم که توانایی پشتیبانی از متراژ موردنظر رو داشته باشه. با مطالعه راهنمای خرید کابل لن و همچنین تحقیق در مورد این محصولات میتونید در مورد اونها اطلاعات خوبی داشته باشید. برای مثال، در صورتی که کابل موردنظر تست فلوک پرمننت داشته باشه، میتونه تا فواصل خیلی زیادی رو پشتیبانی کنه.
فواصل درون شبکه یکی از بزرگترین چالشهای شبکه کشی هست. در خط تولید پچ کورد، پچ کوردهایی با متراژهای مشخصی تولید میشن که علاوهبر جلوگیری از خطا موقع سوکت زدن کابل شبکه به صورت دستی، باعث میشه برای فواصل مشخص، کابلهای مشخصی داشته باشیم.
پهنای باند مورد نیاز شبکه
کابلهای شبکه بر اساس استانداردهای مختلف، میتونن از پهنای باند و سرعت انتقال اطلاعات متفاوت پشتیبانی کنن. باید در هنگام استفاده از کابلهای مختلف، نیاز کاربر و قابلیتهای هر کابل رو بررسی کنیم تا بهترین انتخاب رو با صرف کمترین هزینه داشته باشیم.
توجه داشته باشین که نوع استانداردهای (Cat) تجهیزات شما یکسان باشه. به عنوان مثال اگر میخواید از کابل شبکه Cat6 استفاده کنید، حتما تمامی تجهیزات شما از نوع Cat6 باشن. در غیر این صورت هزینهای که برای خرید تجهیزات با استاندراد بالا کردین هدر رفته.
حرف آخر
راههای خیلی زیادی در جهت راهنمای خرید کابل شبکه برای کاربران وجود داره. برای یک خرید مطمئن و موثر، تمامی راههایی که فکر کردیم براتون اهمیت داره رو توضیح دادیم. با آگاهی کافی از شرایط و نیاز شبکه شما میتونید کابل شبکه متناسب از نظر جنس مغزی، جنس روکش، فویل و شیلد درونی و عوامل دیگه رو انتخاب کنید. امیدواریم از این مقاله لذت برده باشین. اگر همچنان سوالی در مورد خرید کابل شبکه دارین، در قسمت نظرات مطرح کنید.
سوالات متداول
کابل LAN با روکشهای FTP ،UTP ،STP و SFTP تولید میشن.
کابلهای شبکه SFTP و S/FTP با داشتن فویل یا شیلد، بالاترین مقاومت رو در برابر میدانهای مغناطیسی دارن.
شامل CCC ،CCA و CCU که بین این سه مورد CCC بهترین نوع مغزی است.