معرفی و بررسی

تفاوت پچ کورد و کابل شبکه چیست؟

خیلی از کاربرها تفاوت پچ کورد و کابل شبکه رو نمی‌دونن و تصور می‌کنن پچ کورد وسیله‌ای کاملا متفاوته یا برعکس، به‌نظر عده‌ای هیچ فرقی بین کابل شبکه و پچ کورد وجود نداره. برای روشن شدن این موضوع تصمیم گرفتیم مطلبی در مورد تفاوت پچ کورد با کابل شبکه بنویسیم و ابهاماتی رو که در این خصوص وجود داره از بین ببریم. البته برای شروع کار بهتره تعریفی کوتاه از این تجهیزات ارائه بدیم.

کابل شبکه چیست؟

کابل شبکه به‌عنوان اصلی‌ترین تجهیزات پسیو شبکه، وظیفه‌ انتقال داده‌ها و برقراری ارتباط بین دستگاه‌های مختلف موجود در شبکه محلی (LAN) رو بر عهده داره. کابل‌های الکترونیکی (زوج سیم به هم تابیده) و اپتیکال (فیبر نوری) پرطرفدارترین انواع کابل شبکه محسوب میشن، اما نمونه‌هایی مثل شکل‌های مختلف کابل کواکسیال هم در بازار موجوده.

کابل شبکه چیست

در مقاله کابل شبکه چیست هم گفتیم که کابل زوج سیم به هم تابیده (Twisted Pair) به‌خاطر نصب آسون و سازگاری بالا با انواع تجهیزات شبکه، هزینه‌ نسبتا پایینی داره، بنابراین پرکاربردترین نوع کابل شبکه به حساب میاد. از طرف دیگه کابل فیبر نوری (Fiber Optic Cable) به‌دلیل بالا بودن کیفیت و سرعت، قیمت بالایی هم داره که باعث میشه خیلی از کاربرها از اون چشم‌پوشی کنن. البته مسئله‌ اصلی کابل فیبر نوری اینه که برای استفاده از اون لازمه زیرساخت و تمامی تجهیزات شبکه برپایه‌ این تکنولوژی باشن. به همین دلیل از فیبر نوری بیشتر در شبکه‌های سازمانی و برای فواصل بسیار زیاد استفاده میشه.

پچ کورد چیست؟

پچ کورد (Patch Cord) که با عنوان پچ کیبل (Patch Cable) یا کابل پچ هم مشهوره، همون سیم الکترونیکی یا اپتیکاله که دو طرفش کانکتور یا سوکت نصب شده. در شبکه‌های سیمی فقط میشه از کابل مسی و پچ کورد مناسب اون استفاده کرد؛ در شبکه‌های فیبر نوری هم باید تجهیزات مخصوص رو به کار برد. در تولید پچ کورد، کابل شبکه و سایر تجهیزات پسیو شبکه، کارخانه‌ها برای بالا بردن سرعت کابل کشی برای مصرف کننده، پچ کورد رو در انواع الکترونیکی (مسی)، فیبر نوری و کواکسیال در اندازه‌های مشخص تولید می‌کنن که در ادامه به اون‌ها اشاره می‌کنیم.

انواع پچ کورد و کابل شبکه

پچ کورد هم مثل کابل شبکه دسته‌بندی‌هایی داره که هرکدوم با توجه به معیاری خاص، این محصول رو به انواع مختلف تقسیم می‌کنن. در ادامه انواع پچ کورد رو به شما معرفی می‌کنیم.

پچ کورد شبکه چیست

نوع شبکه و تکنولوژی

درست مثل کابل شبکه که دو نوع پرکاربرد با نام‌های کابل الکترونیکی (مسی) و فیبر نوری داره، در بحث پچ کورد هم با این دو گونه‌ پرطرفدار روبه‌رو هستیم. پچ کورد الکترونیکی در شبکه‌های سیمی و بیشتر برای مسافت‌های کوتاه مورد استفاده قرار می‌گیره. سوکت شبکه این گونه‌ پچ کورد از نوع RJ-45 هست. پچ کورد فیبر نوری هم فقط در شبکه‌هایی که مبتنی بر تکنولوژی فیبر نوری هستن، کارایی داره. این نوع پچ کورد براساس نوع سوکت به مدل‌های مختلفی تقسیم میشه.

پهنای باند و نرخ انتقال دیتا

از اون ‌جایی ‌که اکثر کاربرها از شبکه های سیمی معمولی استفاده می‌کنن، آشنایی با این دسته‌بندی کابل‌ها و پچ‌کوردها براشون مفیدتره. کابل‌های شبکه براساس پهنای باند و نرخ انتقال داده به دسته بندی یا Categoey‌های مختلفی تقسیم میشن. این دسته یا Cat‌ها در بحث پچ کورد هم مورد توجه قرار می‌گیرن و همون‌طور که کابل شبکه Cat6 وجود داره، پچ کورد Cat6 هم موجود هست. یا مثلا پچ کورد Cat5e همون کابل شبکه Cat5e هست که سوکت خورده.

لایه‌های حفاظتی

کابل های شبکه به دو دسته‌ کلی شیلددار ( STP ) و بدون شیلد ( UTP ) تقسیم میشن. شیلد درواقع لایه‌ای از نوع شیلد یا فویل هست که به‌شکل‌های مختلف می‌تونه از زوج سیم‌ها و کابل شبکه محافظت کنه. این تقسیم‌بندی در مورد پچ‌کوردها هم وجود داره و به همون صورت، پچ کوردهای شیلددار نسبت به پچ کوردهای بدون شیلد، در برابر نویز و تداخل الکترومغناطیسی مقاومت بیشتری از خودشون نشون میدن.

تفاوت پچ کورد و کابل شبکه

با وجود تمام شباهت‌ها، تفاوت بین پچ کورد و کابل شبکه کم نیست. این تفاوت‌ها رو میشه از جنبه‌های مختلف مورد بررسی قرار داد که در ادامه اون‌ها رو مرور می‌کنیم.

تفاوت پچ کورد و کابل لن

مقایسه کابل شبکه و پچ کورد حین کابل کشی

معمولا روال کابل کشی به این صورته که اول مسیر مبدا تا مقصد مشخص و اندازه‌گیری میشه و بعد متناسب با این فاصله، کابل رو می‌برن و سوکت می‌زنن. این روش کار، علاوه بر زمان‌بر بودن، نیازمند حضور یک نیروی متخصصه که در بحث سوکت زدن کابل شبکه مهارت داشته باشه. از اون ‌جایی ‌که شرایط همیشه به این صورت نیست، خیلی از کاربرها ترجیح میدن از راهنمای خرید پچ کورد استفاده کنن که در واقع همون کابل شبکه است که در متراژهای مشخص بریده شده و سوکت خورده. در این حالت کافیه فاصله‌ بین تجهیزات شبکه رو اندازه‌گیری کرد و پچ کورد با متراژ مناسب رو تهیه کرد تا در سریع‌ترین زمان ممکن اتصال‌ها برقرار بشن. پس از همون شروع کابل کشی میشه تفاوت کابل شبکه و پچ کورد رو احساس کرد!

کابل شبکه و پچ کورد تولیدی ایران پچ کورد، از لحاظ ساخت، رعایت استانداردها، جنس و متریال استفاده شده در اجناس، بهترین کیفیت رو ارائه میده.

مقایسه کابل شبکه و پچ کورد بعد از کابل کشی

حتی حرفه‌ای‌ترین کارشناس‌های شبکه هم ممکنه سیم‌ها رو اشتباه پانچ کنن یا به‌ هر دلیل دیگه‌ای، کابل کشی رو درست انجام ندن. در صورت چنین پیشامدی شبکه ممکنه درگیر نویز یا اختلال الکترومغناطیسی بشه و انتقال داده‌ها به درستی انجام نگیره. اما استفاده از پچ کورد کیفیت اتصال‌ها و نبود نویز و اختلال رو تضمین می‌کنه؛ چون این محصول در کارخانه‌های معتبر تولید و تست میشه.

برای مقایسه کابل شبکه و پچ کورد میشه ظاهر اون‌ها رو هم بررسی کرد. استفاده از پچ کورد باعث میشه شبکه زیباتر و منظم‌تر به ‌نظر بیاد. مزیت دیگه‌ استفاده از پچ کورد بهره‌مند شدن از رنگ‌بندی متنوع اون‌هاست. رنگ‌بندی پچ کورد کمک می‌کنه کارشناس شبکه در زمان بررسی شبکه یا تعمیر تجهیزات، راحت‌تر اتصال‌ها رو پیدا کنه؛ در نتیجه استفاده از پچ کورد سرعت عمل رو بعد از کابل کشی هم بالا می‌بره.

حرف آخر

در این مقاله تلاش کردیم تفاوت پچ کورد و کابل شبکه رو خیلی کوتاه توضیح بدیم. خیلی از کاربرهای حرفه‌ای به‌خاطر پایین‌تر بودن قیمت کابل شبکه نسبت به پچ کورد، ترجیح میدن خودشون سوکت زنی رو انجام بدن. اما تفاوت کابل و پچ کورد شبکه درنهایت اکثر کاربرهای عادی رو مجاب می‌کنه پچ کورد رو انتخاب کنن، چون استفاده از این تجهیزات کمک می‌کنه کابل کشی با سرعت بیشتری انجام و کیفیت انتقال داده‌ها در شبکه حفظ بشه.

سوالات متداول

پچ کورد چیست؟

کابل الکترونیکی یا اپتیکالی که دو سرش سوکت خورده و آماده‌ برقرار کردن ارتباط بین تجهیزات شده.

آیا در مورد پچ کورد هم مثل کابل شبکه Cat های مختلف وجود داره؟

بله، دقیقا به همون صورت پچ کوردها رو در Cat های مختلف دسته بندی می‌کنن.

رنگ بندی پچ کورد چه کاربردی داره؟

کمک می‌کنه اتصال‌ها رو راحت‌تر تشخیص بدید و تجهیزات مرتبط رو سریع‌تر پیدا کنید.

نوشته های مشابه

0 0 رای ها
رأی دهی به مقاله
اشتراک در
اطلاع از
guest
0 نظرات
قدیمی‌ترین
تازه‌ترین بیشترین رأی
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
دکمه بازگشت به بالا
0
افکار شما را دوست داریم، لطفا نظر دهید.x