
راهنمای خرید تجهیزات پسیو شبکه
در این راهنمای خرید تجهیزات پسیو شبکه قصد داریم دربارهی این تجهیزات لازم برای انتقال داده در شبکه صحبت کنیم. همونطور که میدونید خرید تجهیزات شبکه یکی از دغدغههای اصلی تکنیسنهای شبکهاس. کیفیت تولید تجهیزات پسیو شبکه تاثیر مستقیمی روی کیفیت عملکرد شبکه داره. یک شبکه با تجهیزات بیکیفیت یا ناسازگار دائما دچار قطعی و خرابی میشه و معمولا سرعت خوبی ارائه نمیده. خرید تجهیزات مناسب و باکیفیت یکی از مهمترین کارهاییه که باید موقع راهاندازی یک شبکه انجام بشه. در این راهنمای خرید تجهیزات پسیو شبکه قصد داریم به بررسی مهمترین تجهیزات پسیو شبکه بپردازیم و ببینیم که موقع خرید این لوازم باید چه نکاتی را در نظر داشته باشیم.
بررسی تجهیزات پسیو شبکه
قبل از اینکه به راهنمای خرید تجهیزات پسیو شبکه بپردازیم، بهتره کمی درباره تجهیزات لازم برای راهاندازی یک شبکه صحبت کنیم. وقتی میگیم تجهیزات شبکه منظورمون تمامی وسایلی هست که در یک شبکه دارن کار میکنند. بعضی از این تجهیزات به شکل مستقیم در انتقال اطلاعات شبکه نقش دارند؛ مثل روتر، هاب یا سوئیچ. و بعضی از دیگه به شکل غیرمستقیم درگیر هستند؛ مثل ترانکینگ یا رک. به طور کلی از جنبهی عملکردی در شبکه، این تجهیزات به دو دسته تقسیم میشن:
- تجهیزات اکتیو شبکه
- تجهیزات پسیو شبکه

بر اساس تعریفی که ارائه شده، تجهیزات اکتیو شبکه همون دستگاههایی هستند که مستقیم در امر انتقال، تغییر و اصلاح دادهها نقش دارند. یعنی تجهیزاتی که با صفر و یکها و سیگنالهای دادهای که منتقل میشن سروکار دارند. این تجهیزات شامل دستگاههایی مثل سرور، روتر، سوئیچ یا حتی مودم میشه. اما دستهی دیگه یعنی تجهیزات پسیو شبکه، تجهیزاتی هستند که کار انتقال داده و حفاظت از تجهیزات دیگه را انجام میدن. در این راهنمای خرید تجهیزات پسیو شبکه ما قصد داریم دربارهی همین دسته صحبت کنیم.
تجهیزات پسیو شبکه چیست؟
خب بریم ببینم که منظور از تجهیزات پسیو در این راهنمای خرید تجهیزات پسیو شبکه چیه. به طور کلی تجهیزات پسیو به مجموعه لوازم و دستگاههایی گفته میشه که برای انتقال داده از یک مکان به مکان دیگه نیاز داریم. همچنین به لوازمی که برای حفاظت از تجهیزات انتقال داده استفاده میشن هم تجهیزات پسیو گفته میشه. از تجهیزات پسیو شبکه برای متصل کردن سیستمها به همدیگه استفاده میشه. به طور کلی اگر یک شبکه را یک ساختمان در نظر بگیریم، تجهیزات پسیو به اسکلت و راههای انتقال منابع در ساختمان مثلا لولهها و سیمکشیها گفته میشه. پس میشه گفت تجهیزات پسیو، شبکهی ما را شکل میدن و امکان اتصال تجهیزات اکتیو را فراهم میکنند. از مهمترین تجهیزات پسیو میشه به موارد زیر اشاره کرد:
- کابل و پچ کورد
- سوکت و کیستون
- داکت و ترانکینگ
- پچ پنل
- رک
- متعلقات رک و ترانکینگ
در ادامهی راهنمای خرید تجهیزات پسیو قصد داریم مهمترین موارد از تجهیزات پسیو را با هم بررسی کنیم.

بررسی کابل شبکه و پچ کورد
کابل شبکه یکی از مهمترین لوازمی هست که قراره در این راهنمای خرید تجهیزات پسیو دربارش صحبت کنیم. کابلهای شبکه عامل اصلی انتقال اطلاعات در طول یک شبکه هستند و تاثیر مستقیمی روی عملکرد شبکه دارند. پچ کوردها هم نوعی از کابلها هستند که در دو سر خودشون سوکت دارند. این نوع کابل معمولا یک روکش سرتاسری داره و امکان قطعی اون نسبت به کابلهای متری یا فلهای کمتره. یک کابل متری را شما میتونید با هر متراژی که نیاز دارید بخرید و دو سرش را سوکت بزنید. ولی پچ کوردها معمولا در اندازههای مشخصی در بازار موجودند.
تولید کابل شبکه طبق استانداردهای مشخصی انجام میشه؛ با این حال موقع خرید هر نوع کابل و پچ کوردی شما باید به نکات زیر توجه کنید:
- ردهی کابل: یکی از مهمترین نکاتی که در خرید کابل اهمیت داره، ردهی اون هست. کابلها کتگوریهای متفاوتی دارند و بسته به نوع کتگوری سرعت، مسافت و پهنای باندشون هم با هم فرق داره. کابلهای اترنت از Cat3 شروع میشن و تا نسل هشت ادامه دارند. کابلهای نسلهای سه تا پنج معمولا سرعتهای مگابایتی دارند؛ ولی از نسل ششم به بعد شما میتونید سرعتهای گیگابایتی را تجربه کنید. رایجترین کابلهایی که امروزه برای شبکههای کوچک یا بزرگ استفاده میشه، کابلهای Cat5E و Cat6 هستند. کابلهای Cat7 و Cat8 معمولا تا چهل گیگابایت سرعت دارند و برای دیتاسنترها و مراکز صنعتی مناسبند.
- جنس مغزی: مغزی کابل که بهش هادی هم گفته میشه با فلزات مختلفی ساخته میشه. معمولا رایجترین فلزی که برای مغزی استفاده میشه، مس هست. اما مغزیهایی از جنس آلومینیوم، نقره و طلا هم موجودند. از لحاظ میزان رسانایی و قدرت سیگنال، طلا و مس بهترین گزینهها هستند. با در نظر گرفتن قیمت بالای طلا، شاید بهترین انتخاب همون کابلهای مسی باشه.
- نوع شیلد: معمولا کابلهای اترنت در دو نوع STP یا شیلددار و UTP یا بدون شیلد تولید میشن. کابلهای STP معمولا دوام و استحکام بیشتری دارند و نسبت به نویز، تداخل و همشنوایی هم مقاومتترند. از طرف دیگه این نوع کابل انعطافپذیری کمتری دارند و در جاهای پرپیچ و خم سختتر نصب میشه. با این حال برای محلهایی که عوامل فیزیکی مثل رطوبت یا فشار وجود داره، نوع شیلددار را باید انتخاب کنید.
- نوع روکش: یکی دیگه از نکاتی که در این راهنمای خرید تجهیزات پسیو شبکه دربارهی کابل بهش میپردازیم، جنس روکش کابلهاست. کابلهای شبکه معمولا از جنس PVC، LSZH یا PE تولید میشن. این روکشها ویژگیهای متفاوتی دارند. مثلا کابلهای PVC نسبت به LSZH مقاومت کمتری در برابر حرارت داره. ولی از طرف دیگه این نوع کابل انعطافپذیرتره و قیمتش هم کمتره.

بررسی داکت و ترانکینگ
یکی دیگه از تجهیزاتی که قصد داریم در این راهنمای خرید تجهیزات پسیو شبکه بهش بپردازیم، داکتها و ترانکینگها هستند. این دو وسیله برای حفاظت از کابلها به کار میرن. داکتها و ترانکها کانالهایی هستند که روی دیوارها یا زمین نصب میشن و کابلها را از داخل اونا عبور میدیم. با کمک این تجهیزات شما علاوه بر تامین امنیت کابلها میتونید ظاهر زیباتری به اونا ببخشید. تفاوتی که میان داکت و ترانکینگ وجود داره اینه که یک داکت صرفا یک کانال عبوری برای کابلهاست و جزییات بیشتری نداره.
داکت از یک بدنه و یک درب ساخته شده و در کابلکشیهای ساده و کم حجم استفاده میشه. اما ترانکینگ شامل یکسری متعلقات هم میشه؛ مثل ورودیها و خروجیها. ترانکینگ به لحاظ اندازه هم از داکت بزرگتره و برای کابلکشیهای وسیعتر به کار میره. معمولا برای خرید داکت و ترانک شما یکسری معیارهای مشخص را باید در نظر بگیرید. مواردی که ما در این راهنمای خرید تجهیزات پسیو شبکه بهشون میپردازیم عبارتند از:
- اندازه: یکی از نکات مهم که باید موقع خرید داکت و ترانک در نظر داشته باشید، اندازهی اوناست. اندازهی داکت و ترانک شامل تمامی ابعاد اون میشه یعنی طول، عرض و عمق. شما علاوه بر اینکه باید طول مناسب را بخرید، باید به سایز داکت هم توجه کنید. معمولا داکتها سایزهای مشخصی دارند؛ ولی ترانکینگها در سایزهای متفاوتی تولید میشه مثل 50*80 یا 101*50 میلیمتر. زمانی که قصد خرید این تجهیزات را دارید، باید به حجم کابلهای عبوری از یک فضا دقت کنید و سایز مناسب را بخرید.
- مدل: مدلهای مختلفی از داکتها و ترانکینگها در بازار وجود داره؛ برای داکت ما مدلهایی مثل ساده، شیاردار، کمانی، قرنیزی یا کف خواب داریم. همچنین ترانکینگها هم در سه دستهی اصلی افقی، عمودی یا دفنی تولید میشن. شما بسته به کاربردی که مدنظرتون هست و دکوراسیون اتاق، باید مدل مناسب را انتخاب کنید.
- جنس بدنه: اغلب شرکتهای تولیدکنندهی داکت و ترانکینگ از متریال PVC برای تولید این لوازم استفاده میکنند. چون علاوه بر مقاومت فیزیکی در برابر تداخلات الکترومغناطیسی و نویز مقاومت خوبی از خودش نشون میده. اما مدلهای فلزی این محصولات هم وجود داره که در برابر ضربه و فشار مقاومتترند و امکان شکستنشون کمتره. با این حال این نوع داکت و ترانک نسبت به نم و حرارت حساسیت بیشتری داره.
- رنگ: شاید یکی از فاکتورهایی که در این راهنمای خرید تجهیزات پسیو شبکه بهش اشاره میکنیم، ولی اهمیت چندانی براتون نداشته باشه، رنگ داکت و ترانکینگ هست. اغلب افراد این تجهیزات را با رنگ سفید میخرند و توجهی به این موضوع ندارند. اما برخی از برندها این محصولات را با رنگها و طرحهای دیگه مثل طرح چوب هم تولید میکنند که میتونه زیبایی و جلوه ی بیشتری به فضا بده.
- متعلقات: دربارهی ترانکینگها حتما به این نکته توجه کنید که برندی که انتخاب میکنید، متعلقات لازم را داشته باشه. یعنی اگر شما از برند ایران لگراند ترانکینگ خریدید، باید بقیهی متعلقات هم از همین برند باشه تا استانداردهای یکسان و همخوانی داشته باشه.

بررسی رک شبکه
سومین موردی که در این راهنمای خرید تجهیزات پسیو قصد داریم بهش بپردازیم و خیلی هم مهم هست، رک شبکهاس. رک وظیفهی حیاتی در کل یک شبکه داره. این وسیله کارش حفاظت از سرور و تجهیزات اصلی شبکه نظیر سوئیچ و روتر هست. رکها کابینتهایی هستند که شما باید در اتاق سرور یا دیتاسنتر نصب کنید و تجهیزاتتون را داخلش نگهداری کنید. یک رک خوب میتونه از قلب شبکهی شما محافظت کنه و عملکرد شبکه را در عالی نگه داره. بنابراین موقع خرید رک دقت کنید که محصول خوبی بخرید. در اینجا نکاتی که باید موقع خرید رک بهشون دقت کنید را به شما میگیم.
- مدل رک: رکها کاربردهای مختلفی دارند و بر اساس کاربردشون به سه دستهی اصلی رک دیواری، رک ایستاده و رک اوتدور. مدل دیگهای از رکها هم وجود داره که بهش قابل حمل میگیم ولی به لحاظ ظاهری و ویژگیها خیلی شبیه به رکهای ایستاده و اوتدور هست با این تفاوت که میشه اونا را راحت جابجا کرد. بسته به اینکه رک را قراره کجا نصب کنید و چه مقدار تجهیزات میخواید داخلش قرار بدید، باید مدل مناسب را بخرید. معمولا برای تجهیزات کم و فضاهای کوچک از رکهای دیواری استفاده میشه. برای شبکههای گسترده و اتاقهای بزرگ رکهای ایستاده نصب میکنند. و محیطهای خارجی و فضای باز که فاکتورهای محیطی بیشتری روی رک اثر داره هم رک اوتدور استفاده میشه.
- سایز رک: سایز فاکتوری هست که در تمامی موارد گفته شده در این راهنمای خرید تجهیزات پسیو شبکه بهش اشاره کردیم. سایز رک هم مثل بقیهی تجهیزات اهمیت داره. معمولا رکها بسته به مدلشون از 6، 7، 9 گرفته تا 47 یونیت ارتفاع دارند و شما باید با توجه به ظرفیت موردنیازتون سایز مناسب را بخرید. عرض رکها هم معمولا 60 یا 80 سانت هست.
- نوع دیواره: یکی دیگه از مواردی که باید موقع خرید رک بهش توجه کنید، نوع دیوارهی رک هست. رکها یا دیوارههای فلزی ساده دارند یا دیوارههای توری شکل. معمولا در محیطهای خنک با تهویهی مناسب از دیوارههای توری استفاده میشه و کمتر به فن نیاز هست. اما در محیطهای آلوده و پرگرد و غبار از دیوارههای ساده و فنهای قدرتمند استفاده میکنند.
- متعلقات رک: منظور از متعلقات رک تجهیزاتی هست که باید موقع خرید رک بهشون توجه کنید. یک رک به تنهایی کاربرد چندانی نداره و با استفاده از متعلقاتش کاربرد و کیفیتش چند برابر میشه. ما در این راهنمای خرید تجهیزات پسیو شبکه قصد نداریم دربارهی این تجهیزات صحبت کنیم؛ ولی بهتره که اونا را بشناسید. مهمترین متعلقات رک در شبکه عبارتند از: سینی رک، پاور ماژول، پچ پنل، چرخ رک، قفل رک، بلنک پنل، لایت پنل، کیس رکمونت و… .

بررسی سوکت و کیستون
تولید سوکت شبکه و کیستون، کوچکترین اجزای تجهیزات شبکه، با توجه به استانداردهای سایر تجهیزات پسیو صورت میگیره. در این راهنمای خرید تجهیزات پسیو شبکه به بررسی این موارد میپردازیم. این دو وسیله برای ایجاد اتصال میان کابلها و سایر تجهیزات اکتیو شبکه به کار میرن. معمولا کیستونها به عنوان ورودی اترنت در یک شبکه استفاده میشن و سوکتها به عنوان پایانههای کابلها. موقع خرید سوکت و کیستون حتما باید به نوع اونا توجه کنید. برای کابل شبکه شما نیاز به سوکت و کیستون اترنت یعنی RJ45 دارید. البته نوع دیگهای از سوکتها و کیستونها RJ11 هست که برای کابلکشی تلفن به کار میره و ممکنه اون رو هم در شبکهی خودتون نیاز داشته باشید. موارد دیگهای هم هستند که در این راهنمای خرید تجهیزات پسیو شبکه بهشون اشاره میکنیم و باید موقع خرید این دو قطعه حتما بهشون توجه کنید:
- نوع رده: یکی از موارد مشترک بین سوکت و کیستون که باید حتما وقتی اونا را میخرید بهش دقت کنید، ردهی اوناس. گفتیم که کابلها ردههایی از Cat1 تا Cat8 دارند. بنابراین وقتی که شما یک کابل با یک ردهی خاص را میخرید باید سوکت و کیستونی براش تهیه کنید که همردهی اون باشه. البته سوکت و کیستون ردههای بالاتر را میشه برای کابلهای ردههای پایینتر هم خرید؛ اما، اینجوری دیگه از حداکثر ظرفیت سوکت یا کیستون استفاده نمیشه.
- طراحی: یکی دیگه از نکاتی که شاید کمتر بهش توجه بشه ولی ما در این راهنمای خرید تجهیزات پسیو شبکه میخوایم دربارش حرف بزنیم، نوع طراحی سوکت و کیستون هست. معمولا سوکتها در مدلهای مختلف ساده، زاویهدار و مینیاتوری ساخته میشند. هر کدوم از این مدلها در جای خاصی کاربرد داره و برای موارد متفاوتی مناسب هستند. از طرف دیگه کیستونها هم در مدلهای 90 و 180 درجه ساخته میشن که اینا هم برای جاهای متفاوتی به کار میرند. انتخاب سوکت و کیستون با شکل مناسب میتونه در عملکرد شبکهی شما خیلی تاثیر داشته باشه و از بروز قطعیهای ناگهانی جلوگیری کنه.
- جنس بدنه: سوکتها و کیستونها هر دو در دو مدل پلاستیکی بدون شیلد یا فلزی شیلددار ساخته میشند. نوعهای بدون شیلد برای کاربردهای روزمره مناسبند. ولی برای کاربردهای حساس و فضاهای بیرونی بهتره انواع شیلددار را استفاده کنید.
حرف آخر
در این راهنمای خرید تجهیزات پسیو شبکه ما به بررسی این تجهیزات پرداختیم. و به شما گفتیم که موقع خرید هر کدوم از این وسایل باید به چه نکاتی دقت کنید. تجهیزات پسیو محدود به این موارد نیستند و خیلی گستردهترند. اما معمولا برای راهاندازی یک شبکهی ساده شما به همین موارد نیاز دارید. از موارد دیگهای که در این راهنمای خرید تجهیزات پسیو شبکه بهش اشاره نکردیم ولی باید حتما توجه کنید، برند سازندهی این تجهیزات هست.
معمولا برندهای معروفی در دنیا هستند که این تجهیزات را طبق استانداردهای جهانی تولید میکنند و در حال حاضر در بازار ایران هم فعال هستند. از طرف دیگه برندهای ایرانی خوبی هم داریم که این تجهیزات را با کیفیتی مشابه محصولات خارجی عرضه میکنند.
یک مورد دیگه بحث قیمت هست که اهمیت داره. انتخاب محصولات با قیمت مناسب معمولا دغدغهی خریداران هست. اما با در نظر گرفتن کارایی و کیفیت تجهیزات پسیو و تاثیر اون روی یک شبکه نباید کیفیت را فدای قیمت کنید. چرا که یک سوکت بیکیفیت در یک شبکه میتونه عملکرد کل شبکه را با اختلال مواجه کنه و عیبیابی و شناسایی اون هم ممکنه مدتها طول بکشه. بنابراین محصولاتی را بخرید که از کیفیت اونا مطمئن باشید. در این راهنمای خرید تجهیزات پسیو شبکه سعی کردیم، ویژگیهای یک محصول مناسب را برای شما معرفی کنیم تا بهترین انتخابها را داشته باشید.
سوالات متداول
اصلیترین تجهیزات پسیو که برای یک شبکه نیاز دارید، عبارتند از:
کابل – پچ کورد – سوکت – کیستون – داکت – ترانکینگ – رک – پاور ماژول – پچ پنل
ظرفیت و مقدار این تجهیزات به حجم شبکهی شما بستگی داره.
به طور کلی رکهای ایستاده رایجترین نوع رک هستند و برای شبکههای گسترده هم کاربرد دارند. بهترین انتخاب برای این نوع شبکهها، رکهای ایستاده هستند.