
کابل شبکه cat8 چیست – نسل جدید کابلهای شبکه پر سرعت
شاید شما هم از اون دسته آدمایی هستید که نمیدونید کابل شبکه cat8 چیست؟ و چه فرقی با بقیهی دستههای کابلهای اترنت داره. این موضوعی هست که قصد داریم در این مقاله دربارش حرف بزنیم. جالبه که بدونید طبق پیشبینی که شده بازار کابلهای اترنت تا سال 2026، حدود 21.36 میلیارد دلار افزایش پیدا میکنه. علتش هم نیاز به انتقال با سرعت بالاست. برای کسبوکارهایی که اطلاعات حجیم را باید با سرعت زیاد انتقال بدن، خرید کابل شبکه با استاندارد cat8 بهترین گزینس. این کابلها میتونن پهنای باندی بیشتر از 2000 مگابیت ثانیه تامین کنند که در نوع خودش بیرقیبه. اما شاید از خودتون بپرسید کابل cat8 برای شما هم مناسبه یا نه؟ در این مقاله اول از همه به شما میگیم که کابل شبکه cat8 چیست؟ و بعد با مقایسهی اون با بقیهی کابلها شما را در انتخاب کابل مناسب برای کارتون راهنمایی میکنیم.
همه چیز درباره دسته بندی کابل شبکه
در مرحله اول بهتره یکم دربارهی دسته بندی کابل شبکه حرف بزنیم. کابل شبکه که بهش کابل اترنت هم گفته میشه، یک مجموعه از سیمها و کابلها و سوکت شبکه هست که برای اتصال دستگاهها و کلا سختافزار شبکه به همدیگه و ساخت شبکه استفاده میشه. اغلب شبکهها از کابلهای شبکه مسی یا فیبر نوری استفاده میکنند. این دو نوع کابل شبکه از جنبههای مختلفی مثل افزایش سرعت شبکه، کاهش تاخیر، بهبود قابلیت اطمینان، نویز و… با هم تفاوت دارند. معمولا کابلهای مسی از نظر انعطاف پذیری بهتره و قیمتش هم پایینتره. ولی فیبرهای نوری عملکرد و ایمنی بیشتری فراهم میکنند.

پیشبینی میشه در آینده کابلهای مسی جای خودشون را به فیبر نوری بدن. با این حال هنوز کابل مسی محبوبترین کابل موجود در بازاره. علتش هم اینه که اغلب شبکهها هنوز نیازی به توانایی قوی یک فیبر نوری ندارند و این هزینهی زیاد براشون مقرون به صرفه نیست. بنابراین هنوز هم کابلهای اترنت مسی در بازار حرف اول را میزنند.
کابلهای مسی خودشون به دستههای مختلفی تقسیم میشن. این کابلها را بر اساس سه فاکتور زیر به چندین دسته تقسیم میکنند:
- پهنای باند استاندارد: منظور مقدار اطلاعاتی هست که در یک واحد زمان میتونه همزمان از کابل عبور کنه.
- نرخ انتقال داده: مقدار دادهای که در یک ثانیه از کابل انتقال داده میشه.
- شیلد: نوع روکش یا حفاظی که در این کابلها به کار رفته.
معمولا دستههای بالاتر یعنی دستههایی با عدد بالاتر، نرخ انتقال دادهی بالاتری دارند. یعنی کابلهای پایینترین دسته یعنی cat3 کمترین نرخ انتقال داده را داره. ولی کابلهای Cat8 به عنوان بالاترین دسته بیشترین نرخ انتقال داده را ارائه میدن. با در نظر گرفتن نرخ انتقال داده، کابلهای اترنت به دو دستهی زیر تقسیم میشن:
- کابلهای شبکه: Cat3, Cat5, Cat5e
- کابلهای (POE): Cat6, Cat6A, Cat7, Cat8
دسته بندی کابل های شبکه
خب اول بریم سراغ ویژگیهای هر دسته از کابلهای شبکه تا بعد برسیم به این سوال که کابل شبکه cat8 چیست؟ و چه کاربردهایی داره. به طور کلی کابل یا پچ کورد شبکه در یکی از دستههای زیر قرار میگیره:
- Cat3: این دسته از کابلها اولین نسل کابلهای شبکه هستند که داخلشون 2، 3 یا 4 جفت مس دارند. از این کابلها برای سیستمهای تلفن دو خط استفاده میشه. همچنین برای نصب سیستمهای هشدار از این کابل استفاده میشه.
- Cat5: این نوع کابل شبکه دومین نسل کابلهای شبکه محسوب میشه و الان دیگه تقریبا منسوخ شده. برای استفاده از کابلهای دستهی 5 شما باید سختافزار قدیمی داشته باشید. کابلهای شبکه از این دسته به بعد همگی 4 جفت سیم مسی بهم تابیده دارند.
- Cat5e: یکی از محبوبترین کابلهای شبکه این دسته هست که چون توانایی انتقال داده با سرعت گیگابیت داره و قیمتش هم مقرون به صرفه هست، خیلی طرفدار پیدا کرده. میشه گفت این کابلها یکی از ارزانترین گزینههای کابلکشی موجود در بازاره و علاوه بر مناطق مسکونی برای تاسیسات فضایی کوچیک هم استفاده میشه.
- Cat6: این دسته از کابلها معمولا از یک هستهی پلاستیکی بین جفتهای بهم تابیده برای جلوگیری از نویز کراس تالک استفاده میکنه. همچنین شیت پلاستیک این کابل هم از نوع ضدحریقه و مقاومت خوبی داره.
- Cat6a: این نوع کابل علاوه بر ویژگیهای کابلهای دستهی 6، از بروز تضعیف و کراس تالک هم جلوگیری میکنه و محدودیتهای طولی کابل را از بین میبره. برای شبکههای لن مدرن، این نوع کابل پیشنهاد میشه.
- Cat7: کابلهای Cat7 از نظر سرعت و پهنای باند از همهی کابلهای قبلی قویترند. در این نوع کابل هر جفت سیمی یک روکش پلاستیکی مقاوم دارند که جلوی تضعیف را میگیره. در مقایسه با سایر نوعهای گفته شده، کابل cat7، سفتتره و انعطاف کمتری داره. از کابلهای Cat7 برای دیتاسنترها و شبکههای سازمانی بزرگ استفاده میشه.
آخرین کابل هم کابل cat8 هست که در قسمت بعدی مفصل توضیح میدیم که کابل شبکه cat8 چیست؟ و چه ویژگیهایی داره. جدول زیر به طور خلاصه جزییات مربوط به ویژگیهای هر دسته از کابلهای گفته شده را توضیح میده.


کابل شبکه Cat8 و ویژگی های آن
خب حالا که بقیهی دستهبندیهای کابلها را شناختیم، میریم سراغ کابل Cat8. ببینیم کابل شبکه cat8 چیست و چه ویژگیهایی داره. کابلهای نسل هشت، آخرین استانداردهای IEEE برای کابلهای اترنت مسی را دارند. این کابلها یک جهش قابل توجهی در سرعت انتقال داده نسبت به نسلهای ششم و هفتم داشتند. این کابل شبکه هم مثل بقیهی دستههایی که جلوتر معرفی کردیم از RJ45 استاندارد استفاده میکنه و با همهی استانداردهای قبلی سازگاره. جنس ژاکت کابلهای cat8 از نوع pvc هست و مقاومت خوبی در برابر عوامل فیزیکی مثل حرارت و نور خورشید داره.
نوع حفاظت کابلهای cat8 هم از نوع فویل و هم برید هست. نوع فویلی یک لایه آلومینیومی است که با پلی استر پوشیده شده و نوع برید رشتههای آلومینیوم، مس یا قلع هست که مقاومت فیزیکی خوبی داره. ترکیب این دو نوع شیلد باعث میشه کابل حفاظت بالایی در برابر کراس تالک یا همون همشنوایی، نویر و تداخل داشته باشه.
بد نیست بدونید که کابلهای شبکه تا نسل هفتم در دو نوع شیلددار و بدون شیلد تولید میشدند. اما از نسل هفتم به بعد تمامی این کابلها از نوع شیلددار هستند که امنیت دادهها را بالا میبره. عدد استاندارد awg در این نوع کابل برابر 24 هست و هادی داخلش کاملا از مس ساخته شده است. اگه نمیدونید منظور از استاندارد awg در کابل شبکه cat8 چیست، باید بگیم این استاندارد برای قطر کابلهای شبکه تعریف شده و از یک تا 40 به کابلها رتبه میده. هر چی عدد استاندارد Awg در یک کابل بیشتر باشه، یعنی ضخامت کابل کمتره. به طور کلی کابلهای نسل هشت نسبت به کابلهای نسلهای قبلی ویژگیهای منحصر به فردی دارند و برای شرکتهای بزرگ و شبکههایی با دادههای حساس باید از این نوع کابل استفاده کرد.
تفاوت کابل Cat8 با نسل های قبلی
خب ببینیم تفاوت کابلهای قبلی با کابل شبکه cat8 چیست و چه چیزهایی این نوع کابل را از بقیه کابلها متمایز کرده؟ یکی از تفاوتهای کلیدی کابل Cat8 با بقیهی کابلها، حفاظت اونه. در قسمتی از ژاکت کابلهای اترنت قبلی، یک لایهی رسانا در اطراف هادی وجود داره که اون را در برابر تداخلات الکترومغناطیسی محافظت میکنه. در نتیجه سرعت انتقال داده بالا میره و خطای کمتری در روند انتقال اطلاعات ایجاد میشه. حالا بنظرتون تفاوت روکش این کابلها با کابل شبکه cat8 چیست؟ در حقیقت کابلهای نسل هشتم، یک قدم فراتر رفته و هر جفت بهم تابیده را در فویل پیچیده تا کراس تالک یا همشنوایی را از بین ببره و به سرعت انتقال بالاتری برسه.
به خاطر همین هم هست که این کابل نسبت به انواع قبلی سنگینتره و انعطاف کمتری داره. حتما میپرسید میزان سرعت انتقال در کابل شبکه Cat8 چیست؟ سرعت انتقال داده در این کابل 4 برابر یک کابل cat6a و cat7 هست؛ یعنی40 گیگابیت بر ثانیه. پهنای باند هم در کابلهای cat8 چهار برابر نسل قبلی شده و به 2 گیگاهرتز رسیده. این پهنای باند بالا باعث شده که تداخل و در نتیجه افت کیفیت سیگنالها در این نسل از کابلهای اترنت به حداقل برسه. یکی از ویژگیهای این کابلها که بهبودی نسبت به نسلهای قبلی نداشته، طول کابل هست. در این کابلها هم مشابه کابلهای cat6 و cat7 شما تا فاصلهی 100 متری میتونید بالاترین سرعت را داشته باشید.
در صورتی که طول کابل از این مقدار بیشتر بشه، ممکن سرعت انتقال داده کاهش پیدا کنه. اما ببیینم تفاوت قیمت کابلهای دیگه با کابل شبکه cat8 چیست؟ به لحاظ قیمتی کابلهای Cat8 از سایر کابلهای شبکهی مدلهای قبلی گرونتره. ولی با در نظر گرفتن سرعت و کیفیتی که این نوع کابل برای شما به ارمغان میاره این افزایش قیمت کاملا قابل توجیه هست. به عنوان مثال یک کابل شبکهی cat5 با سرعت و کیفیت انتقال پایین، اصلا گزینهی اقتصادی برای یک شبکهی مهم محسوب نمیشه.

کاربرد کابل شبکه نسل هشت
حالا که فهمیدیم کابل شبکه Cat8 چیست و چه ویژگیهایی داره، به موضوع کاربرد کابل شبکه cat8 بپردازیم. کابلهای شبکه نسل هشت بیشتر برای ارتباطات سوئیچ به سوئیچ در مراکز داده و اتاقهای سرور به کار میرن. این کابلها چون از استاندارد RJ45 استفاده میکنن، برای تمامی تجهیزات شبکه از جمله سوئیچها و روترها قابل استفاده هستند. هر کجا که تجهیزات شبکه سرعتهای بالا را پشتیبانی کنند، به راحتی میشه با استفاده از این کابلها نرخ انتقال داده را از 25 تا 40 گیگابیت ثانیه افزایش داد. یکی دیگه از کاربردهای خیلی اساسی این نوع کابل شبکههای شلوغه.
همونطور که گفتیم این کابلها به خاطر ویژگیهای حفاظتی که دارن، نویز و تداخل را در شبکه به حداقل میرسونن. این ویژگی اونا را تبدیل به یک گزینهی ایدهآل برای شبکههای پرکاربر و شلوغ کرده. همونطور که در اول مقاله گفتیم، کابلهای Cat8 از فناوری POE پشتیبانی میکنند. بنابراین در جاهایی که نیاز به صرفهجویی در فضا داریم و باید کابلکشی را به حداقل برسونیم مثل دوربینهای مداربسته و اکسس پوینتها، این کابلها انتخاب خوبی هستند.
حرف آخر
در این مقاله یاد گرفتیم که کابل شبکه cat8 چیست و به طور مفصل درباره اطلاعات کابل شبکه cat8 صحبت کردیم. این نوع کابل آخرین نسل از کابلهای اترنت محسوب میشن که برای شبکههای سرعت بالا به درد میخورن. استفاده از کابل شبکه cat8 برای مصارف خانگی توجیه اقتصادی نداره. ضمن اینکه تجهیزات خانگی هم قابلیت پشتیبانی از این سرعت را ندارند. اما برای سازمانهای بزرگ و شبکههای پیشرفته، این نوع کابل یک انتخاب ایدهآل محسوب میشه.
در عمل شاید کمتر سازمانی با کمک کابلهای cat8 بتونه به سرعت 40 گیگابیت ثانیه برسه، ولی با استفاده از تجهیزات مدرن و پرسرعت، شما میتونید بیشترین سرعتها را با این نوع کابل تجربه کنید. با این اوصاف شاید بپرسید که ارزش کابل شبکه Cat8 چیست؟ اونچه که اهمیت داره اینه که تجهیزات شبکه روز به روز پیشرفتهتر و سریعتر میشن و در آیندهای نه چندان دور، این نوع کابل شبکه جای نسلهای قدیمی از جمله نسل پنجم و ششم را خواهد گرفت.
سوالات متداول
به صورت کلی کابلهای cat8 سرعت بیشتر و ارتباط امنتری را برای شما میسازه؛ ولی با در نظر گرفتن سرعت تجهیزات خانگی و قیمت بالای این نوع کابل، شاید خرید یک کابل Cat6 یا Cat6a گزینهی مقرون به صرفه و مناسبتری برای شما باشه.
همونطور که در مقاله گفتیم، تجهیزات خانگی نظیر سوئیچ و اینترنتهای ثابت معمولا سرعتهای بالا در حد 25 گیگابیت ثانیه یا بیشتر را پشتیبانی نمیکنند. بنابراین استفاده از این نوع کابل در خانه ممکنه اصلا ضروری نباشه. از اونجایی که افراد برای اینترنت خانگی هم نیاز به چنین سرعتی ندارند، پس خرید این کابل برای مصارف خانگی هیچ توجیه اقتصادی نداره.
قطعا پاسخ به این سوال مثبت هست؛ ولی برای شبکههایی که نیاز به انتقال اطلاعات با سرعت بالا دارند؛ مثلا دیتاسنترها و سرورهای بزرگ. ضمن اینکه در این نوع کابل نویز و تداخل خیلی کمه و ارتباطات امنتری ایجاد میشه. با این وجود در صورتی خرید این کابل ارزش دارد که کاربرد داشته باشه و بتونید از حداکثر توان کابل استفاده کنید. اما اگر سرعت پایینتر برای شما کفایت میکنه، کابلهای Cat6 و cat7 برای شما انتخابهای مناسبتری هستند.